За правата, употребата и злоупотребата

* Ръкоделията в този блог са продукт на авторско право и учтиво моля всяка употреба на снимки, текстове или части от текстове да бъдат съгласувани на посочените начини за контакт!

email: tsvetkashka@gmail.com
mob.: +359 887 871423

вторник, 31 март 2015 г.

Равностранни триъгълни кръпки

Нямам си триъгълник с 60 градусови ъгли. А много ми се щеше да шия 60-градусови триъгълници. И... реших да използвам по-дългият, но по-реалистичният в моя случай вариант - линиите ми все пак имат едни прекрасни 30 и 60-градусови пунктири, проектирани и отпечатани вероятно тъкмо за умници като моя милост... И се започна двудневна битка (за онези от вас, които не ме познават - математиката не е силната ми страна, при все че ежедневно се упражнявам покрай кръпкосването). Пресметнах, превъртях платовете, които ми се струваха най-удачни, начертах идеята и разкроих 128 бр. равностранни триъгълника за четирите подложки за хранене. 


И така: за подложка с размери 30 см х 40 см, ще са ви необходими 32 бр триъгълници, със страна 10,5 см (всичко това, ако решите да повторите "невероятно сложната" за пресмятане и чертеж схема от 4 реда х 7 бр. равностранни триъгълника)


По-сложното (и неприятно очевадното за мен лично) е, ако при шиенето на редовете се застъпят връхчетата на триъгълниците. Успях да ги опазя...


И тъй като ми се вижда еднообразно и скучновато да съчетавам само два цвята, за всяка от подложките се постарах да има акцент. На "жълтата" добавих червен акцент, на "синята" - жълт, на "зелената" - син и на "червената" - зелен.



Капитонирах...


и ги подредих гордо на витрината на Ръкоделницата...


пролетни и цветни. Чакат допълнение. Тишлайфер. За да е пълна картината

неделя, 8 март 2015 г.

Рецепта за мартенички


И така, уважаеми, моята рецепта за тазгодишните ми мартеничести изблици включваше: 
* вълна (изплъстени прилежно няколко правоъгълника в червено и бяло)
* памучни платове (бяло, червено, на точки, карета и цветчета... добри в този случай са съкровищата от "торбата ми за апликации" - полезни за мен изрезки от по-големи проекти, които в очите на някой друг вероятно са безполезни парченца... Заради неугледния вид на торбата със съкровищата - невъзможно ми е да ги подредя - няма да я представям във фотографии... ще оставя на въображението ви. Всеки с неговата представа за конци, изрезки и неразбория... М-м-м, същинска прелест, ей!)
* задължителен мартенски елемент - пресукан бяло-червен конец
* и някои дребни допълнения - мъниста тук-там (използвам ги пестеливо и разумно... поне така ми се струва) + иглички, за да закачим готовите мартенички към реверите (си)
Набавих си необходимите материали и се започна шиенето. Както винаги някои модели бяха предварително скицирани... други обаче се появиха спонтанно. Неподходящите идеи отхвърлих (напомням - оценката в крайно субективна. Както за подходящите, така и за определените като отпаднали)
Важното е, че почти всички (с малки изключения) успяха да намерят своите нови домове и собственици. Искрено им пожелавам здраве, червено-бели емоции... и скорошни пролетни усмивки!
Не съм забравила, ето и снимки на някои от моите мартеници: