За правата, употребата и злоупотребата

* Ръкоделията в този блог са продукт на авторско право и учтиво моля всяка употреба на снимки, текстове или части от текстове да бъдат съгласувани на посочените начини за контакт!

email: tsvetkashka@gmail.com
mob.: +359 887 871423

четвъртък, 19 януари 2012 г.

Една посиняла котка, колан на шестоъгълни кръпки... плюс филц

Преди месец гостувах с ръкоделията си на Коледния благотворителен базар на фондация "Искам бебе". Реших да ви припомня за ЧУДОтворителницата, защото Антоанета (притежателка на мои книгоподвързии), с която се запознахме именно на този чуден базар, ме потърси не само, за да зарадваме нейна дружка с котак на книгоподвързия, а и съпруга й... с колан. Който да топли, но да е от естествени материи, както и да му придадем пачуърк привкус. А, също така... по възможност да не е с ограничени размери. 
Мислих и прехвърлях варианти, но някак все ме влечеше идеята за колан, а-ла "кечист" (т.е., тесен в предната си част и доста по-широк в задната, гърба). Да, тук е мястото да добавя, че бях изрично поправяна от домашните, че точният термин не е "за кечист", а "тежкоатлетичен колан". Така и не свикнах с официалното име :) А и с Антоанета се разбрахме и с неправилните термини. Цветовете за пачуърк ми бяха ясни - жълто, оранжево, екрю... в топлата гама. За топлата страна на колана обаче нямах особен избор (нали се придържам към естествените материи), трябваше ми вълна. Тук се притече на помощ родителското тяло (майка ми), която въведе термина "плъстя" вкъщи... и най-вече в работилничката. И ето резултатът:



Имаме си колан с дължина от 100 до 110 см (регулируем е). В основната си част е вълнено-памучен, а за допълнение и закопчаване си има ластик и велкро. Висок е 20 см (колкото да покрие добре областта на кръста)



Така стои на моя мил и търпелив манекен... (в гръб и закопчан)


ластикът и велкрото... с ширина 5 см


 и en face...


 показваме "механизма"... както и вътрешната част


а така изглежда разкопчан... и не на манекен (както е видно)


реших, че оранжево-жълтите нюанси ще му придадат повече топлина и... уют? Надявам се :))

И така, коланът е готов, изпратен и харесан от Антоанета. Остана единствено да получим отзиви от притежателя му, но и това ще стане. Лесен за гладене и пране... Топъл и 100 % издържан в естествени материи.

А ето и котакът... в синьо. С книгоразделител и копче. Напълно памучен (почти, ако не изключим пресованата вата)


стандартен по размери...


гърба...


и en face...

Ако ви е хрумнала някаква идея, докато сте чели този пост, пишете ми... да я обсъдим. Независимо дали е за колан или колано-производно :)) А дотогава, запрятам ръкави и продължавам със следващите чудни поръчения :)

2 коментара:

  1. Hello, my name is Madame SAmm and I manage this blog www.sewwequilt.com love to have you show this if you are interested. It is like a decorative belt...I would wear this...it is beautiful . I know this is not your language English but we can translate it...let me know...lovely work

    ОтговорИзтриване
  2. Dear Madame Samm, I just sent you a mail :)
    Thanks again for visiting my blog!

    ОтговорИзтриване