За правата, употребата и злоупотребата

* Ръкоделията в този блог са продукт на авторско право и учтиво моля всяка употреба на снимки, текстове или части от текстове да бъдат съгласувани на посочените начини за контакт!

email: tsvetkashka@gmail.com
mob.: +359 887 871423

неделя, 28 август 2011 г.

Шестоъгълници... или моят опит за шестоъгълни кръпки

Шестоъгълниците бяха предвидени като изненада... (за рождения ден... на мъжа ми) Да де, но не се получи точно така. Рожденият ден мина, подарих друг подарък, но пък мисълта, че докато обмислям новите си идеи, има една нереализирана, която много му се харесва... направо не ми излизаше от ума. Мдаам, и след като той замина на едноседмична... командировка... реших, че по-подходящ момент за шиене на спокойствие едва ли ще настъпи.


Ден първи: разчертах шаблони. Моите шестоъгълници трябваше да са съставени от три еднакви по размер и форма ромба (този тип е на почит в моята къща). Тук е мястото да отбележа, че ако някой може да ми обясни случилото се, е много добре дошъл. Оказа се, че с три еднакви ромба не мога да направя схема на шестоъгълници. Което ми се видя крайно невероятно, но всъщност-лошата реалност. Така опропастих ден и половина в кроене и рязане на парчета. Добре, че поне шестоъгълниците ми са големи - около 30 см са високи и около 24-25 см широки.


Ден втори: Сглобих шестоъгълниците помежду им и остана да бъдат зашити редовете на шалтето. Добре, че Гери се притече на помощ (за морална подкрепа, фотосесия и сладки приказки), че вече почти бях почнала да се респектирам и отчайвам от новия си проект (с размери, голееееми за моята представа: 200 х 220 см.)

Така изглеждаше процесът по зашиване на готовите шестоъгълници в редове...

А ето и как изглеждаше полу-готовата половин предница на шалтенцето... на земята, в хола :)

Ден трети: продължи с разкрояване на ватата (истински хаос и борба), налагане на лицевата част на шалтето, прикрепяне на единия към другия пласт (с всичките ми налични безопасни игли и карфици)... Денят приключи с почти готов, обкантен и съшит пачуърк. Остана единствено капитонирането, или в моя случай - щриховането на всеки ромб от шестоъгълниците ми...

Така, сега резултатът:


ромбовете са зелен, бял и на ситни цветчета... лилаво-кафеникави (както е видно). А вътрешната част (или гърба на шалтето, незнам как да й казвам) ми е любимо хасе... бяло на зелено, оранжеви и кафеникаво-черни балончета... прелест!

и по-отблизо...

...

...

en face...

в гръб...

четвъртък, 25 август 2011 г.

Who let... the bird out? - второ издание

Второто издание на птицата беглец и най-вече въпроса "кой, викате, изтърва птицата от кафеза?", си има отговор... 
Дарина е една слънчева и мила девойка, с която се запознах първо онлайн, после и на живо, в София и благодарение, на която спретнах още няколко подвързии с празно кафезче... В нейният случай, отговорът на исконния въпрос се оказа "Tanya" - Даринина приятелка, с рожден ден и любов към книгите :) 
И така, уших подвързията и птицата от памучни материи, занесох ги до София, а от там нататък трябваше да ги поеме Дарина, за да ги представи на приятелката си. Надявам се искрено и дълбокосърдечно да са се харесали взаимно :)) 

лицето на подвързията... с размери 23 см х 15 см (височина х ширина)

и гърбът...

книгоразделителят...

Who let the burd out... мисля, че стана достоен представител на групата ""по ваша поръчка" и то, най-вече заради персонализирания надпис на Таня, която силно се надявам (пак да кажа), че ще се разбере с нейната птица :) 
 
П.П. Ако и вие сте си харесали някой от моделите... или пък имате различна идея, пишете ми! Обещавам да измислим нещо интересно :))

вторник, 23 август 2011 г.

Усмихни се на света, за да ти се усмихне и той...

Това е продължение на серията "специално поръчани"... Един слънчев ден получих мейл от Ваня и Биляна (от www.hubavipodaraci.com), в който се говореха много мили неща, но и това, че ако мога, би било добре да измайсторя подвързия с надпис(и)-все пак броя и този на крилцето, упоменаващ собственичката на книгоподвързията... И така получих огромната свобода да мисля в насока "нещо розово, бяло и кафяво" + надпис... Никак не е пролетно вече, но пък ми е някак пролетно все още на душичката, та затова и може би такава подвързия ме осени :)
Книгоподвързията на Калина "Усмихни се на света, за да ти се усмихне и той" е ушита изцяло от естествени материи - памук, памуко-производни и дървено цветче за книгоразделител. И е с размери 21 см х 16 см...

 та... лицето...

и дръвчето... на гърба...

книгоразделителят...

:)

и в цялата си прелест...

петък, 12 август 2011 г.

Sunshine...

Ния е една слънчева девойка (от София, мисля), с която се запознах покрай поръчка за книгоподвързия със слънце... Всъщност, тя ме намери, прати ми снимка на едно прекрасно слънце (керамично, струвами се... окачено на нечия стена :)) и решихме дружно да вземем да го направим на подвързия. Получих пълната свобода за оформлението... само не трябваше да е розово :) лесно изпълнимо, особено за НЕупотребата на розово в проект със слънце. А, и беше добре да вържем връзки на подвързията (за да е по-добре прибрана книжката на Ния). 

и така - това е лицето. Основата на подвързията е панамена. Слънцето и връзките - памучни. Както и хастарът, разбира се. За по-голяма плътност, подлепих подвързията.

а това е гърбът...
Размерите на подвързията са 23 см. височина и 16 см. ширина
и en face...

"декорирах" с една кафява шевица... 

и книгоразделителят отблизо...

Видях се с Ния преди няколко дни, на живо е още по-слънчева :))) Харесаха се... с подвързията. 
Много хубави и интересни книги пожелавам на Ния... и мнооого слънчеви емоции! Благодаря ти за прекрасното познанство :)))

сряда, 10 август 2011 г.

Cooking time...

Намерих вкъщи тефтер с бабини рецепти... това сладка, сладкиши, соленки и всякакви други вкусотии... и статии, разбира се. Изрязани и прибрани прилежно в тефтера... Е, да де, ама шансът да се изгубят е голям. Та, затова и реших да се вдъхновя за една идея по-голяма подвързия... Като за тефтер (а по желание, и за по-голям формат книга). И замислих три варианта на книжно-кухненска тема:


Вариант 1:

It it SWEET time...

гърба...

Да поясня все пак: размерите са 26 см х 17 см (височина х ширина) и около 13 см дължина на дръжките. Закопчаваме с ластик и филцово топче. Разбира се има и тематичен книгоразделител (кексче... )

...

Вариант 2:

it is... MEAT time

гърбът...

хастарът...


размерите са същите: 26 см х 17 см (височина х ширина),  материите са памучни и памуко-производни... закопчаваме с ластик и филцово топче...

и разделителят...

Вариант 3:

it is... LUNCH time

гърбът...

хастарът...

и книгоразделителят... както и филцовата закопчалка :))

И трите до една си търсят собственик... тъй че, ако си нямате подвързия за всевъзможните рецепти, които са ви впечатлили... само дайте знак! :))

петък, 5 август 2011 г.

Чипровски мотиви... на чанта

Фен съм на чипровските мотиви от години. Нямам си килим, но пък старателно ги оглеждам наистина от години и цъкам с език от удоволствие... Та, наканих се най-сетне да измайсторя чанта и подвързия с апликация чипровски мотиви. За една дружка и колежка от последната ми работа... И така, Ася реши да заминава за Дания, да учи. И какво се подарява на девойка "за спомен", ама да го носи при Андерсен? Единодушно (женският екип на издателството) решихме, че ще е добре да сподобием Ася с чанта... а и подвързия (като един от ревностните фенове и силно подкрепяща начинанието). Защо чанта с чипровски мотиви ли? Ами по чисто субективни причини-харесват ми. И тъй като получих пълна свобода на действие (от другите девойки), ето го и резултатът:


памучна чанта, подплатена с филц, с копче и регулируема дължина на дръжката. Като размери е 30 см х 35 см х  7 см (дължина х височина х дълбочина). С дължина на дръжката: 120 см.

закопчаваме с копче

с отворен капак... и допълнителното малко джобче (за телефон и т.н.)

Освен мотивите, реших да добавя и една имитация на шевица... и мисля, че резултатът е добър :))

и в комплект с книгоподвързията...

книгочантата. с размери 24 см х 16 см (височина х ширина) закопчаваме с ластик и копче за целта

и хастарът е дисущ като този на чантата

книгоразделителят... и шевицата, обкантваща книгочантата

Лек път на Ася, чантата и нейната подвързия... Заръчах все пак поздрави на малката русалка...